Bystronic_Schneidprozess_02.jpg

News Een partnerschap dat innovaties genereert

Het strategische partnerschap met IPG Photonics versterkt het innovatieve vermogen van Bystronic: samen ontwikkelen deze twee technologiepioniers de volgende generatie fiberlasers.

Lasersnijmachines zijn de belangrijkste verkooppijler van Bystronic. Al meer dan 30 jaar is het hart van deze systemen, de laserbron, in eigen beheer ontwikkeld - aanvankelijk voor CO₂-technologie en sinds 2005 voor fiberlasers. Drie jaar geleden stopte Bystronic de interne ontwikkeling van fiberlaserbronnen. "Deze beslissing was de juiste, omdat de verdere ontwikkeling van krachtige laserbronnen kennis vereist die intern niet beschikbaar was", zegt Christoph Rüttimann, Chief Technology Officer en lid van het Bystronic Management Committee. "Het blijft bijvoorbeeld een uitdaging om een ​​optimale afstemming van de laserbron op de machine en het snijproces te realiseren", legt de CTO uit. Om deze reden heeft Bystronic niet alleen een leverancier nodig, maar juist meer een strategische partner.

Bystronic koopt zijn laserbronnen in bij de marktleider IPG Photonics, een pionier in deze zeer competitieve markt. Het bedrijf is opgericht in 1991 door natuurkundige Valentin Gapontsev, een bekende uitvinder en pionier op het gebied van krachtige fiberlasers. Het Nasdaq-genoteerde bedrijf met het hoofdkantoor in Oxford, Massachusetts is nu gegroeid tot een multinational met een omzet van meer dan $1,3 miljard. Het bedient een breed scala aan markten, waaronder automotive, ruimtevaart, medisch, onderzoek, consumentenelektronica, halfgeleiders en communicatie.

Innovatieve functies, uitstekende service

Bystronic is een van IPG's belangrijkste klanten op het gebied van materiaalverwerking. Wat begon als een eenvoudige leverancier-klantrelatie, is uitgegroeid tot een strategisch partnerschap: in 2018 startten de twee bedrijven gezamenlijke ontwikkelingsprojecten in het kader van een samenwerkingsovereenkomst. "Dit biedt ons de mogelijkheid om de laserbronnen aan te passen aan onze specifieke behoeften en om innovatieve functies voor onze klanten te ontwikkelen", zegt Christoph Rüttimann.

Een van die samenwerkingsverbanden is bijvoorbeeld dat Bystronic-technici gekwalificeerd zijn om defecte transportfibers bij de laserbron te vervangen of lasermodules uit te wisselen. “We kunnen ons dus onderscheiden door uitgebreide diensten uit één hand aan te bieden. Onze klanten waarderen het om één aanspreekpunt te hebben voor al hun zorgen”, benadrukt Christoph Rüttimann.

Vooroplopend in de race voor hogere output

De output van fiberlasersnijmachines is de afgelopen jaren snel gestegen. Twee jaar geleden bracht Bystronic een 12 kilowatt-systeem op de markt en in oktober wordt met 15 kilowatt het volgende vermogensniveau gelanceerd. Christoph Rüttimann is ervan overtuigd dat de race om de koploperspositie zal door blijven gaan. En Bystronic loopt voorop - ook dankzij de samenwerking met IPG.

Baanbrekend werk voor de slimme fabriek

Voor de klanten van Bystronic hebben de prestatieverbeteringen die de afgelopen jaren zijn bereikt, zich vertaald in een hogere productiviteit en vooral een grotere flexibiliteit. Dit tastbare voordeel voor de klant kan dankzij innovatieve functies nog verder worden vergroot. De uitwisseling van ideeën en kennis met IPG is een vruchtbare grond die waardevolle ideeën genereert om de ontwikkeling van de systemen vooruit te helpen.

Sterk partnerschap voor een dynamische en evoluerende markt

De gezamenlijke innovaties tonen aan dat Bystronic met IPG een ideale partner heeft gevonden om de ontwikkeling van fiberlaseroplossingen van de volgende generatie te stimuleren. Christoph Rüttimann merkt op: “Binnen een snel evoluerende markt biedt ons partnerschap technologisch leiderschap, het leveren van toonaangevende productiviteit en superieure costs of ownership aan onze klanten, en het versterken van de toekomstige vooruitzichten van Bystronic. ”

Pagina delen

Pagina delen