Nieuwe producten voor een nog efficiëntere plaatbewerking

Nieuwe producten voor een nog efficiëntere plaatbewerking

November 2020

Productinnovaties van Bystronic: In het kader van regionale Competence Days en het online evenement "EuroBLECH Digital Innovation Summit" presenteerde Bystronic zijn nieuwste producten en oplossingen op het gebied van lasersnijden, buigen, automatisering en software. De plaatbewerkingsspecialist liet onder andere zien hoe productieomgevingen intelligent kunnen worden verbonden om een nog hogere efficiëntie te bereiken.

In het tijdperk van Industrie 4.0 verandert de wereld en daarmee ook het ondernemingsklimaat in de plaatbewerkingssector. Bystronic heeft zijn visie geformuleerd van een volledig geautomatiseerde en geïntegreerde Smart Factory om zijn klanten te helpen deze uitdagingen het hoofd te bieden en hun concurrentievermogen op lange termijn te consolideren: intelligent, sterk verbonden en uiterst flexibel. Van het high-speed fiberlasersnijsysteem tot het laad-, los- en sorteersysteem, de buigcel, de autonome AGV's (automatisch geleide voertuigen) en de lascel: een geautomatiseerde materiaalstroom en een naadloze gegevensstroom maken end-to-end procesautomatisering mogelijk, inclusief de integratie van componenten van derden. Met de intelligente Bystronic-software kan het netwerk van intelligente componenten op een gecentraliseerde en gemakkelijke manier worden beheerd. Dit wordt aangevuld met een breed scala aan nieuwe producten en waardevolle functies waarmee plaatbewerkingsbedrijven hun productiviteit verder kunnen verhogen.

Bystronic’s productinnovaties op het gebied van lasersnijden

ByStar Fiber 15 kW

Om plaatbewerkingsbedrijven nog betere ondersteuning te bieden in een steeds competitievere omgeving, gaat Bystronic nu naar een nieuwe dimensie van fiberlasersnijden: de 15 kilowatt ByStar Fiber. De high-end fiberlaser staat voor uiterst nauwkeurige Bystronic-technologie, een betrouwbaar snijproces, zelfs bij de hoogste laservermogens, en een breed scala aan toepassingen. De technologische sprong van conventionele systemen van 3 naar 12 kilowatt naar het nieuwe niveau van 15 kilowatt is enorm: gemiddeld, dankzij de 15 kilowatt laser, neemt de snijsnelheid van de ByStar Fiber tot 50 procent toe in vergelijking met een 10 kilowatt laserbron. Dit betekent dat plaatbewerkingsbedrijven kunnen profiteren van een hogere productiviteit tegen lage stukkosten, want dankzij zijn 15 kilowatt snijdt de nieuwe ByStar Fiber staal, aluminium en RVS nauwkeurig en betrouwbaar in diktes tussen 1 en 30 millimeter, en messing en koper in diktes tot 20 millimeter. Het laservermogen van 15 kilowatt maakt nu uitgebreide toepassingen in staal en aluminium tot 50 millimeter mogelijk en biedt zo maximale flexibiliteit voor zowel grote series als urgente klantenorders. Of het nu gaat om het snijden van aluminium, non-ferro metalen of staal, de hoogwaardige Bystronic-snijkop blinkt uit met maximale precisie in zowel dunne als dikke platen en profielen.

Het nieuwe vermogensniveau is beschikbaar voor de ByStar Fiber 3015 en de ByStar Fiber 4020.

Nog meer vermogen voor nog nauwkeurigere resultaten - de ByStar Fiber met 15 kilowatt laservermogen.
Nog meer vermogen voor nog nauwkeurigere resultaten - de ByStar Fiber met 15 kilowatt laservermogen.

BySmart Fiber 10 kW

Bystronic biedt nu ook het BySmart Fiber lasersnijsysteem aan met krachtigere laservermogens van 8 of 10 kilowatt. Dankzij het verhoogde vermogen kunnen plaatbewerkingsbedrijven nu nog sneller en met een nog hogere precisie plaatwerk snijden. Afhankelijk van het productiespectrum en de wensen van de klant is de BySmart Fiber nu verkrijgbaar met laservermogens van 3, 4, 6, 8 en 10 kilowatt (daarnaast is de BySmart Fiber 3015 ook verkrijgbaar met 2 kilowatt). Het uitgangsniveau van 8 kilowatt stelt gebruikers in staat om de snijsnelheid aanzienlijk te verhogen. Bijvoorbeeld tot wel 60 procent vergeleken met een fiberlaser met 6 kilowatt bij het snijden van 3 millimeter RVS. De prestatieverbetering is nog significanter met de 10 kilowatt laser. Hier is de BySmart Fiber tot 2,5 keer sneller bij het snijden van 10 millimeter RVS. Over alle plaatdiktes van RVS verhoogt de 8 kW-laser het productievermogen met maximaal een factor 2, de 10 kW met maximaal een factor 2,5.

Hierdoor kunnen gebruikers bijzonder hoogwaardige sneden realiseren in materiaaldiktes tot 30 millimeter. En het opent nieuwe mogelijkheden voor snijopdrachten in dikke materialen, waarbij de afwerking van de gesneden delen een belangrijke rol speelt. Dit hogere laservermogen is beschikbaar voor zowel de BySmart Fiber 3015 als de BySmart Fiber 4020.

Snijden op hoge snelheid met de BySmart Fiber, nu met 8 of 10 kilowatt laservermogen.
Snijden op hoge snelheid met de BySmart Fiber, nu met 8 of 10 kilowatt laservermogen.

ByTube 130

De ByTube 130 is de optimale oplossing voor plaatbewerkingsbedrijven die hun portfolio willen uitbreiden. Buislasersnijden is het toekomstgerichte alternatief voor zagen en boren. De fiberlaser presteert beide handelingen in één keer – en doet dit aanzienlijk sneller. De automatische lasnaaddetectie maakt handmatige uitlijning van de buis overbodig. De constante snijkwaliteit is nog een ander overtuigend argument voor fiberlasertechnologie. Dankzij zuivere snijkanten behoort ontbramen tot het verleden.

De ByTube 130 is perfect uitgerust voor buizen met diameters van 10 tot 130 millimeter en kan buizen verwerken tot een lengte van 8,5 meter. Doordat de fiberlaser verkrijgbaar is in twee prestatieniveaus - 2 of 3 kilowatt - biedt het ook een uitstekende energie-efficiëntie. Optionele functies ("Laserscan" voor hogere precisie onder alle snijomstandigheden en "Quick Cut" voor hogere snelheid en uitvoer van onderdelen) maken de aanvullende en aangepaste configuratie van bedieningsgemak en productiekwaliteit mogelijk.

Gebruikers op instapniveau hebben geen uitgebreide ervaring nodig om te kunnen beginnen met produceren met de ByTube 130. De speciaal ontwikkelde ByVision Tube gebruikersinterface maakt het bedienen van alle functies met betrekking tot het lasersnijden van buizen eenvoudig en intuïtief via een touchscreen. De interface is duidelijk en ongecompliceerd en het instellen van snijopdrachten is in een mum van tijd voltooid. Het geautomatiseerde systeem reduceert de noodzaak van handmatige ingrepen tot een minimum en maakt zo uw instap in de buisverwerkingsbranche bijzonder eenvoudig.

Efficiëntie en snijnauwkeurigheid dankzij fiberlasertechnologie: de ByTube 130 voor efficiënte buisverwerking.
Efficiëntie en snijnauwkeurigheid dankzij fiberlasertechnologie: de ByTube 130 voor efficiënte buisverwerking.

ByTrans Modular

Voor veel plaatbewerkingsbedrijven is geautomatiseerd lasersnijden een doorslaggevende succesfactor. Daarnaast bieden automatiseringsoplossingen voor fiberlasersnijden nog een belangrijk voordeel: het gebruik van het lasersnijsysteem wordt gemaximaliseerd en de operator heeft niet langer te maken met het tijdrovende hanteren van het materiaal.

In combinatie met een lasersnijsysteem biedt de nieuwe ByTrans Modular een hele reeks opties en lay-outs om effectiever te voldoen aan de automatiseringsbehoeften van klanten voor zowel grote series als kleine batches. Hieronder valt onder meer het lossen van grote onderdelen of de mogelijkheid om de restplaat terug te halen.

De in hoge mate configureerbare automatiseringsoplossing is precies afgestemd op de behoeften van de klant en maakt het mogelijk korte cyclustijden te realiseren, waardoor de productiviteit toeneemt en de werklast van de operators aanzienlijk wordt verminderd. De volgende stap op weg naar het perfectioneren van de licht-bemande of zelfs onbemande plaatbewerking is de aansluiting op BySort, het volledig geautomatiseerde onderdelensorteersysteem. Afhankelijk van de orders organiseren de Bystronic-systemen de materiaalstroom volledig en semiautomatisch en bieden ze ook voldoende ruimte aan het lasersnijsysteem om kleinere bestellingen indien nodig handmatig te verwerken.

Schaalbaar systeem met een compacte footprint: de nieuwe ByTrans Modular.
Schaalbaar systeem met een compacte footprint: de nieuwe ByTrans Modular.

ByTower Compact

Niet elk plaatbewerkingsbedrijf heeft de ruimte om nieuwe systemen te installeren of bestaande uit te breiden. Met de nieuwe ByTower Compact biedt Bystronic zijn klanten de ideale oplossing: dankzij de geautomatiseerde cassettewissel en kleine voetafdruk maakt het licht-bemande of zelfs onbemande productie mogelijk voor elke bedrijfsgrootte. Het automatiseert de workflow van het lasersnijsysteem en zorgt ervoor dat aanzienlijk meer onderdelen per tijdseenheid kunnen worden gesneden.

Dankzij het slimme ontwerp stelt de ByTower Compact plaatbewerkingsbedrijven in staat om de productiviteit van hun Bystronic lasersnijsysteem te verhogen zonder veel ruimte in te nemen. De hoogte van de opslagtoren kan op elke wens worden afgestemd om de beschikbare ruimte optimaal te benutten. Het systeem ondersteunt twee verschillende configuraties waardoor metalen platen direct bij de machine kunnen worden opgeslagen, ongeacht of ze met of zonder houten pallet worden geleverd. Dit betekent dat de platen direct beschikbaar zijn.

Ondanks zijn extreem compacte afmetingen zorgt de ByTower Compact voor een aanzienlijke productiviteitsverhoging.
Ondanks zijn extreem compacte afmetingen zorgt de ByTower Compact voor een aanzienlijke productiviteitsverhoging.

Bystronic's productinnovaties op het gebied van buigen

Xpert Pro met LAMS 4.1

Niet alleen een droom, maar een realiteit bij Bystronic: perfectie vanaf de allereerste buiging. Dit wordt mogelijk gemaakt door de unieke terugvering-compensatie van het nieuwste LAMS-hoekmeetsysteem.

Materialen met een hoge treksterkte worden bijvoorbeeld gebruikt voor automatiseringsprojecten in de agrarische sector, en in de aanhangwagen- en auto-industrie. Tijdens de verwerking kunnen dergelijke materialen tot 20° en meer terugveren. De unieke terugvering-compensatie van de Xpert Pro voorkomt dit en garandeert zo een optimaal resultaat vanaf de allereerste buiging.

Het LAMS-hoekmeetsysteem is essentieel voor het waarborgen van procesbetrouwbaarheid. Het compenseert eventuele afwijkingen in de plaatdikte. Naast plaatdikteschommelingen compenseert het betrouwbare hoekmeetsysteem ook automatisch variaties in terugvering en rolrichting. Bovendien kunnen correcties met betrekking tot het plaatwerk dat wordt verwerkt, worden opgeslagen en overgebracht naar andere machines - zelfs naar machines die niet zijn uitgerust met LAMS. Dit betekent dat alle andere Bystronic-kantbanken die binnen het bedrijf in gebruik zijn, ook van deze functie profiteren.

Zo maakt de Xpert Pro vervelende handmatige correcties overbodig. De Xpert Pro vermindert ook de werkdruk van de operators tijdens het programmeren van buigprocessen: de ByVision Bending software-oplossing bepaalt het ideale buigproces voor elke materiaaldikte en buighoek. Dankzij handige offline programmering kunnen gegevens worden geïmporteerd zonder lopende productieprocessen te onderbreken. Zo laat de high-end kantbank op het gebied van gemak niets te wensen over. Buigen is nog nooit zo snel en nauwkeurig geweest als met Bystronic's nieuwe Xpert Pro.

Het nieuwste laserhoekmeetsysteem (LAMS) zorgt voor perfecte resultaten vanaf de allereerste buiging.
Het nieuwste laserhoekmeetsysteem (LAMS) zorgt voor perfecte resultaten vanaf de allereerste buiging.

Xpert 40 met Optical Tool Detection

De Xpert 40 van Bystronic is de compacte, snelle machine voor kosteneffectieve productie van kleine onderdelen en uitzonderlijk eenvoudige bediening: "Plug and Bend" betekent dat u de machine eenvoudig opstelt en begint te buigen. De compacte afmetingen zijn ideaal overal waar ruimte beperkt is en de capaciteiten fluctueren: de machine kan in minder dan 5 minuten worden opgesteld en in bedrijf worden gesteld.

Een nieuwe functie helpt plaatbewerkingsbedrijven om een ​​nog hogere precisie te bereiken en zo nog productiever te worden: de "Optical Tool Detection". Hoe het werkt: camera's herkennen de datamatrixcodes op de tools en geven een alarm af als er afwijkingen worden gedetecteerd. Het is immers niet ongebruikelijk dat gereedschappen in de verkeerde positie worden opgesteld. Het voordeel: kortere insteltijd en verbeterde proceskwaliteit, simpelweg omdat het juiste gereedschap altijd op de juiste plaats staat.

De Optical Tool Detector controleert of de tools correct zijn ingesteld.
De Optical Tool Detector controleert of de tools correct zijn ingesteld.

Xpress

De Xpress van Bystronic combineert toonaangevende buigtechnologie met een aantrekkelijke prijs-prestatieverhouding. Of het nu gaat om veelzijdig luchtbuigen of nauwkeurig reliëfdrukken, de intuïtieve gebruikersinterface van ByVision Bending stelt nieuwe gebruikers in staat om snel toegang te krijgen tot de buigsector en ondersteunt u bij elke processtap. Dit maakt het vervaardigen van gebogen onderdelen eenvoudiger dan ooit tevoren. De Xpress van Bystronic, die nu ook in Europa verkrijgbaar is, combineert toonaangevende buigtechnologie met een aantrekkelijke prijs-prestatieverhouding. De Xpress is verkrijgbaar als de 50, 80, 100 en 160 modellen met de respectievelijke perskrachten variërend van 50 tot 160 ton en buiglengtes van 1050 tot 3100 millimeter.

Precisie is de belangrijkste maatstaf van een kantbank. Daarom zorgt de door Bystronic zelf ontwikkelde ByMotion-aandrijfregeling ervoor dat de bovenbalk en de achteraanslagen van de Xpress met hoge precisie worden versneld. Een selectie van gereedschapsklemming- en achteraanslagsystemen maakt aanpassing op maat aan de productieomgeving mogelijk. Opties zoals een mechanisch bombeersysteem dat automatisch vervormingen van het materiaal en de onderbalk compenseert, kunnen indien nodig eenvoudig worden geconfigureerd.

Compact formaat - enorme functionaliteit: de Xpress 80.
Compact formaat - enorme functionaliteit: de Xpress 80.

Modular Tool Changer

Het bedienen van een kantbank is hard werken. Niet alleen het plaatwerk is zwaar, maar ook het gereedschap. Operators moeten eerst de buiggereedschappen uit het magazijn halen en ze vervolgens op de machine hijsen. Met name op de bovenbalk vereist het opstellen van de machine veel kracht: hier moet het gereedschap op borsthoogte in het klemsysteem worden gehaakt.

Naast kracht kost het wisselen van gereedschappen ook tijd. Het opstellen kan tot 70 procent van het buigproces in beslag nemen. En het opstellen van de gereedschappen is een taak die steeds vaker moet worden uitgevoerd, omdat de trend naar kleine batchgroottes verschuift. Tegenwoordig rust een operator de machine vaak al na enkele eenheden uit met volledig nieuwe gereedschappen om een ​​heel ander onderdeel te produceren - en kort daarna nog een ander onderdeel. Met name voor jobshops wordt de insteltijd dus een steeds kritischer factor in het buigproces.

Automatische gereedschapswisselaars versnellen de insteltijden aanzienlijk en verminderen de werklast van de operators. Bystronic herkende dit potentieel al in een zeer vroeg stadium en lanceerde zijn eerste automatiseringsoplossing al in 2016. Met de Modular Tool Changer is er nu ook een state-of-the-art automatiseringsoplossing voor de Xpert Pro kantbank. Het verhoogt de productiviteit van het buigproces met wel 30 procent. En dankzij de sensortechnologie van de volgende generatie zorgt hij ook voor een hogere precisie. Aan het einde van een lange dienst positioneren operators soms gereedschappen met minder precisie dan vereist. Dit gebeurt niet met de zesassige robot. Voor elke buigopdracht haalt hij automatisch de juiste gereedschappen uit het geïntegreerde magazijn en plaatst deze op de millimeter nauwkeurig in het klemsysteem van de boven- en onderbalk.

Kortere insteltijden dankzij de Modular Tool Changer.
Kortere insteltijden dankzij de Modular Tool Changer.

De uitbreidingsmodule kan eenvoudig achteraf worden gemonteerd op alle versies van de high-end kantbanken.

De achteraf aan te brengen oplossing voor alle Xpert Pro-serie machines.
De achteraf aan te brengen oplossing voor alle Xpert Pro-serie machines.

Cookie-instellingen

Bystronic gebruikt «noodzakelijke cookies» om de werking van de website te waarborgen, «voorkeurscookies» om de ervaring van de website te optimaliseren en 'marketing- en analysecookies' die door derden gebruikt worden om marketingactiviteiten op bijvoorbeeld sociale media te personaliseren.
U kunt uw cookie-instellingen op elk moment wijzigen door op elke pagina onderaan op de link 'Cookie-instellingen' te klikken. Meer informatie over cookies vindt u in onze Gegevensbeschermingsverklaring.